Archive for Bowen

Procedura Bowen – activarea mecanismelor de auto-vindecare

Procedura Bowen – activarea mecanismelor de auto-vindecare

Procedura Bowen – activarea mecanismelor de auto-vindecareProcedura Bowen activează următoarele mecanisme de auto-vindecare:

1. Reflexul de contracție majoritatea mișcărilor se realizează la origine, pe inserția sau pe corpul mușchilor, unde sunt localizați receptorii celulelor golgi, informând sistemul nervos despre starea de tensiune, alungirea sau contracția țesutului musculotendinos. Acești receptori sunt stimulați în timpul mișcărilor de “solicitare” și “rolare” ale tehnicii Bowen. În cazul unui circuit durere – mușchi – spasm, putem întrerupe acest cerc vicios prin schimbarea stimulilor primiți de sistemul nervos.

2. Proprioreceptorii articulațiilor – toate mișcările executate în jurul unei articulații afectează direct articulația, capsula și ligamentele, care sunt puternic inervate cu proprioreceptori. Și în acest caz, stimulii vor fi primiți de către sistemul nervos, invitând la normalizarea funcționării articulației, fără a fi nevoie de o manipulare în forță.

3. Fascia fiecare mișcare Bowen este efectuată la nivelul superficial al fasciei și afectează relația dintre fascie și nervii, mușchii sau tendoanele ce sunt mobilizate. Fascia joacă un rol important în coordonarea musculară, aliniamentul postural și integritatea structurală și funcțională. Toate acestea vor fi afectate în mod negativ, deoarece în urma unui traumatism, fascia va deveni rigidă, contractată, torsionată și deshidratată, așa cum demonstrează lucrările Idei Rolf și a multor altor osteopați. Ca rezultat direct al unei ședințe Bowen, se observă adesea slăbirea aderenței, înmuierea țesutului afectat și îmbunătățirea posturii și a mobilității, fără imobilizare forțată sau întindere.

4. Re-echilibrarea sistemului nervos autonom (ANS) – se pare că Tehnica Bowen are cel mai important și profund efect în această zonă, unde este guvernat mecanismul de auto-vindecare al organismului. ANS controlează peste 80% din funcțiile corpului și este foarte susceptibil la factorii externi de stres. Majoritatea oamenilor, trăiesc astăzi într-o constantă stare de stres și hiperstimulare simpatică a ANS. Vindecarea are loc atunci când ANS trece de la dominanta simpatică la cea parasimpatică. Tehnica Bowen activează ca un catalizator pentru această schimbare; în timpul ședințelor, pacienții adesea adorm sau cad într-o stare de profundă relaxare, auzindu-se cu putere peristaltismul. Aceasta indică trecerea către dominanta parasimpatică, cu reducerea stresului la nivel profund. Aceasta poate explica de ce doar câteva ședințe Bowen reactivează frecvent procesul de însănătoșire, atunci când convalescența în urma traumelor, bolilor sau intervențiilor chirurgicale stagnează sau se află în stadiu de platou.
5. Punctele Trigger multe din mișcările Bowen se suprapun sau coincid cu localizarea punctelor trigger, recunoscute. Prin eliberarea acestor puncte trigger, se înlătură senzația de durere și se ameliorează mobilitatea articulațiilor si coordonarea musculară.

6. Punctele de acupunctură și meridianele corpului majoritatea mișcărilor se suprapun peste punctele de acupunctură, iar unele cuprind chiar două sau trei meridiane dintr-o dată. Practicienii de acupunctură au corelat indicațiile și efectele mișcărilor Bowen cu punctele corespondente din acupunctură. Aceștia au comentat și asupra schimbării imediate a pulsului de acupunctură, ca răspuns la mișcări și proceduri. Suprapunerea acestor doua sisteme ar putea explica componenta energetică extrem de puternică a tehnicii și efectul său asupra organelor interne.

Tehnica Bowen – Cum se aplica

Tehnica Bowen - Niculina Gheorghita

Tehnica Bowen - Niculina Gheorghita
Cum se aplică

Tehnica Bowen este un concept nou în contextul terapiilor manuale; ea nu derivă, nici nu este similară unei alte metode terapeutice corporale. Un tratament Bowen constă în aplicarea unor mişcări delicate efectuate cu degetele asupra muşchilor şi ţesutului conjuctiv, fie direct pe piele, fie peste o îmbrăcăminte uşoară. Aceste mişcări transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos, reactivând memoria celulară a unei stări pre-existente de bine, sănătate, echlibru şi optim existenţial.

Există anumite pauze între secvenţele de mişcări, ce oferă corpului timpul necesar pentru prelucrarea informaţiilor primite, pentru formularea reacţiei de răspuns şi activarea procesului de auto-vindecare.

Rezultatele pot fi remarcabile, chiar după prima şedinţă de tratament, deoarece corpul va continua procesul de autovindecare şi în zilele următoare. De cele mai multe ori sunt necesare doar câteva şedinţe de tratament pentru a rezolva afecţiuni acute.

Terapeutul se poate concentra pe o problemă specifică sau se poate adresa organismului ca un întreg, într-o manieră holistică.

Spre deosebire de celelalte terapii manuale, Tehnica Bowen nu foloseşte manipulări în forţă. Terapeutul nu forţează organismul pacientului să execute o comandă, ci permite acestuia să întreprindă aceste acţiuni necesare pentru a se auto-vindeca, în propriul său ritm şi în propriile sale limite.