Vindecă-te singur! (IV)

 20140823_180133Sistemul limbic și mirosurile

Sistemul limbic profund este acea parte a creierului nostru care procesează mirosurile. De aceea mirosurile  de parfumuri și săpunuri frumos mirositoare ne atrag și ne relaxează, pe când mirosurile neplăcute de transpirație, de aer închis ne deranjează și ne displac.

Autor articol: Psiholog Niculina Gheorghiță

Există acum pe piață, o gamă largă de uleiuri esențiale care ajută sistemul limbic să se relaxeze și să faciliteze somnul de noapte. Unul dintre ele cu efecte imediate este uleiul de levănțică. Mirosul este procesat direct de nervii olfactivi care merg direct în sistemul limbic profund și îl calmează pe acesta din urmă.

Sistemul limbic profund hiperactivat îți creează stări de: agitație, nemulțumire, dispoziție schimbătoare, pesimism, irascibilitate, nemulțumire, plictiseală, neglijență și uitare, capacitate scăzută de concentrare.

Mirosurile create prin aromoterapie, sunt un remediu la îndemâna tuturor pentru a ne ajuta singuri să calmăm sistemul limbic profund și să ieșim din stările descrise mai sus.

Parfumurile și mirosurile ne influențează stările de spirit. Parfumurile potrivite  calmează sistemul limbic profund. De aceea mirosurile plăcute sunt ca niște medicamente antiinflamatorii.

Din cercetări, reiese și faptul că mirosurile, aduc în prim planul conștiinței unele amintiri trăite și experimentate cândva. Asta deoarece și mirosurile și amintirile sunt stocate și procesate în aceiași zonă a creierului.

De aceea o plimbare într-o zonă cu miros de trandafiri atunci când ești îndrăgostit, te va duce să trăiești aceeași senzație când treci prin mirosuri de trandafiri.

Înconjurați-vă de flori frumos mirositoare, de mirosuri plăcute prin aromoterapie, pentru că astfel vă veți influența  activitatea cerebrală într-un mod plăcut, constructiv și binefăcător pentru viață, creații și bucurii. Cu drag

6 comments

 1. Zoe says:

  Ce frumos! Si cat de simplu! Magnific!

 2. Zoe says:

  Multumesc!

 3. Liliana M. says:

  Multumim !

 4. Samciuc Cristina says:

  Foarte frumos , foarte adevărat numai ca pana acum eu nu vedeam nu simțeam acest efect .Am primit de curând o Esența de plante aromate si va dezvălui cu sinceritate ca ma simt minunat ,cand imi dau o Picătura pe piele si ii simt mirosul imi schimba starea.
  Multumesc,

 5. mihaela says:

  Multumesc , Niculina!

 6. Lacramioara says:

  Multumim frumos!
  Cand am vazut titlul m-am gandit la cumnata mea, mai in varsta decat mine, nu stiu daca are importanta, dar care zice ca nu mai are miros de curand (in urma unei viroze). I-am mai trimis link-uri care aveau legatura cu situatia, ulterior si link-uri cu emisiuni cu dvs, spune ca nici nu poate dormi, dar nu e prea receptiva.
  Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *