Viziunea unei fetițe de 6 ani și 8 luni despre o “mamă responsabilă”

Poze Bucegi 601

1.     O mamă trebuie să fie foarte instructivă cu copiii.

2.     Să-ți ajuți copiii să învețe ceva nou.

3.     Să-ți ajuți copiii când lor li se pare ceva greu.

4.     Când un copil vrea să-ți spună ceva trebuie să-l asculți până termină ce vrea să zică.

5.     Dacă copiilor le este foarte greu să facă ceva, ajută-i să-și dea seama că pot realiza ceva.

6.     Dacă copiii nu se simt bine trebuie să-i încurajezi și să-i bagi în seamă mai mult ca oricine.

7.     Să-ți ajuți copiii să aleagă ceva (de exemplu, când eram cu tata la cumpărături, i-am zis că vreau pepene roșu, în acel moment nu a găsit pepene roșu și el mi-a cumpărat pepene galben. Eu aș fi vrut piersici în loc de pepene roșu,  dar el nu m-a întrebat ce vreau).

8.     Copiii să nu fie abandonați (de exemplu, eu sunt în vacanță, iar tu ai multă treabă de făcut și eu vreau să-mi petrec mult timp cu tine. Dacă abandonezi copiii, ei vor fi dubioși, adică triști…).

9.     Dacă ai vrea să-ți ajuți copiii mai mult trebuie să crezi în ei, chiar dacă ei spun basme, pe timp ce trece și cresc mari, ei realizează că tot ce credeau ei în basme există. Adică pentru ei există.

10.   Când copiii sunt deprimați trebuie să-i ajuți să fie fericiți, adică să-i întrebi ce vor.  Și dacă o mămică, oricare, cum ești tu, e tristă, copilul trebuie să vorbească cu ea despre ce se întâmplă.

11.   Când copilul tău vrea ceva trebuie să-l ajuți. Poate nu ai bani să-i cumperi un lucru, lucrează cu el ceva de mână și fă cu el un desen,  sau o pictură, sau o căsuță din bețe, să se simtă bine. Să realizeze ceea ce vor ei ca să fie mai fericiți.

12.   Să fii mai îndurătoare, să mă ajuți să fac eu ceva, de exemplu… o demonstrație la chimie.

Dragă Niculina,

            Am scris exact cuvintele pe care le-a rostit Elena la acel moment, eu doar am folosit  semnele de punctuație în funcție de intonația ei și de ce voia să accentueze.

            M-am simțit extraordinar, în momentul când am realizat cât de bine și de rapid a comunicat Sinele meu cu Sinele Ei, aflând ce gânduri se furișează în căpșorul ei firav, ce exprimare exactă, simplă și totodată matură…

            Imediat dupa exemplificările ei, i-am făcut câteva reacții chimice în bucătăria noastră și în final i-am antrenat  pe ambii copii la un experiment de lungă durată, și am produs “Sana”.  A necesitat încălzirea laptelui, măsurarea temperaturii, ungerea paharelor cu smântână, murdărirea prealabilă a bucătăriei, într-o maximă concentrare și preocupare… Prezentul… Ne-am simțit minunat împreună, iar copiii mei au analizat atent, în urmatoarele zile ce s-a întâmplat cu lăpticul lor, cum s-a transformat consistența, au cules cu interes smântânica de deasupra lăpticului…

La sfârșitul celei de a doua zi am făcut cu toții “analiza organoleptică” a produsului nostru, savurând cu plăcere rezultatele…

A fost minunat!!!            Cu drag,                 Cornelia

5 comments

 1. Monica says:

  Ar fi minunat daca parintii ar asculta ce au copiii de spus – unele probleme nu ar mai aparea in viitorii adulti. Multumesc pentru aceasta marturisire ca “se poate”

 2. Claudia says:

  Sa ne ajute D-zeu sa ne putem cunoaste ca sa reusim sa fim mamele de care copiii nostri au nevoie. Asa sa fie

 3. Iuliana says:

  Nu am copii dar lucrez cu copii si e minunat sa inveti de la ei sa traiesti in prezent.Daca parintii s-ar transforma din cind in cind in observatori(detasati de sentimente) ai propriilor copii ar putea descoperi mult mai multe in ei.

 4. violeta says:

  foarte frumos..si adevarat..:)

 5. petrica says:

  eu lucrez cu copii si pt copii{ sint asistenta } sint minunati .. au o maturitate care te lasa fara replica uneori. sint fenomenali

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *